» » Hogy ne legyen szükségünk a duguláselhárítókra!
Duguláselhárítás telefon

Hogy ne legyen szükségünk a duguláselhárítókra!

Hogy ne legyen szükségünk a duguláselhárítókra!
Már a lefolyórendszerünk megtervezésénél és megépítésénél eldől a dolgok jelentős része. Tartsunk vagy tartassunk be minden ide vonatkozó építési szabványt a feladatot kivitelező vízvezeték szerelő mesterrel. Miről is van szó: megfelelő átmérőjű lefolyócsövek beépítése, lejtési szögek betartása, 45 fokok alkalmazása 90 fokok helyett és végezetül, minőségi anyagok kerüljenek beépítésre.

Azonban, van pár nagyon fontos dolog amit jó, ha szem előtt tartunk! A kézi mosogatás, mindig bőséges folyóvízben és a lehető legmagasabb fokon történjen, így lesz a legkevesebb zsíros lerakódás a szifonban és a mosogatónk lefolyórendszerében. Mosogatógépünkbe használjunk gél állagú gépi mosogatószert, ez az üveg és porcelántárgyakkal is kíméletesebb és kevésbé rakódik le a szifonba és a csatorna hálózatunkban.

Mosógépünket havonta tisztítsuk át ecetes öblítéssel, úgy hogy fél liter ecetet teszünk bele és a legmagasabb hőfokra állítva, járassuk. A mosószer adagolót is érdemes kivennünk, érdekes dolgokat találhatunk mögötte. Gyakran ez a bűzölgő mosógép forrása.

Akármilyen tisztításról, mosásról, kézmosásról legyen is szó, nagy ívben kerüljük el a kézkímélő, balzsamos szereket. Ezek zsíroldó hatása nagyon gyatra, viszont lerakódásokat okoz a lefolyórendszerünkben. Mosó és mosogatószerből válasszunk áttetsző, víztiszta fajtát, ez kevésbé fog dugulást okozni.

A WC. lehúzásánál ne akarjunk spórolni a vízzel.  A WC. csésze és annak lefolyórendszere igényli a teljes tartályos átöblítést. Tipikus jelenség, a tartály nélküli nyomógombos vízöblítések WC. csészéket sűrűbben kell cserélni és dugulást elhárítani, a nagy mennyiségű átöblítő víz hiánya miatt.

A WC. csésze nem szemetes és nincs turmix aláépítve. Amit soha ne dobjunk bele: tampon, törlőkendő, intimbetét, inkontinencia betét, vízben nem oldódó ételmaradék és egyéb háztartási szemét. Gyakran nem is a WC. csésze fog eldugulni, hanem az alatta húzódó problémás csatorna rendszer. A műanyag toalettkacsát, meg jobb ha kerüljük, mert ha lecsúszik a WC. torkán oltári dugulást okozhat, inkább takarítsuk naponta a csészét.

Már millióan leírták, de a filléres műanyagszűrőket csak hosszú hajú egyének használják, és azt is csak hajmosáskor. Egyébként az aprócska lyukak annyira lefogják a víz áramlását, hogy nem tud magától tisztulni a lefolyórendszerünk. Ha kézügyességünk és gyomrunk engedi, akkor pár havonta azért érdemes a szifonunkat leszerelni és kitisztítani, legyen szó a kézmosóról vagy a mosogatóról.

Remélem segített ez a pár tanács.