» » A kézi és gépi duguláselhárító spirálokról
Duguláselhárítás telefon

A kézi és gépi duguláselhárító spirálokról

A kézi és gépi duguláselhárító spirálokról
Duguláselhárító szakember és vízvezeték szerelő ma már nem létezhet enélkül az eszköz nélkül. A csúcsminőségű edzett acélból készült csőtisztító spirál nélkülözhetetlen a duguláselhárítás és lefolyótisztítás munkához, hiszen segítségével akár percek alatt megszüntethető a lakástulajdonosoknak heteken és hónapokon át problémát okozó fürdőszobai vagy konyhai dugulás.

A duguláselhárító spirálnak több fajtája létezik, de alapvetően két fő típusa van, a kézi és a gépi. A spirálok minősége és ára már meg is határozza, hogy hobbi vagy ipari felhasználásra alkalmasak. A legegyszerűbb, manuálisan használható típusokat minden nagyáruházban és barkácsboltban megvásárolhatjuk és hasznos is, ha háztartásunkat felszereljük vele. Ezek a kézi spirálok alkalmasak lehetnek kisebb, kézmosó és összefolyó dugulások megszüntetésére. Működési elve igen egyszerű: hegyes, spirális feje a csőben körbe forogva fellazítja a szennyeződéseket, eltávolítja azokat a csövek faláról is. Ezután már vízzel könnyen leöblíthetők, a dugulás pedig elhárítható. Míg a kézi változatok csak olyan sebességgel és erővel tudják ezt a feladatot elvégezni, ahogyan az ember tekeri őket.

A gépi spirálok a duguláselhárító szakemberek professzionális felszerelései, és jóval nagyobb hatásfokkal működnek mint a kézi eszközök. Cserélhető fejekkel rendelkeznek, bevezető, vágó, láncos, villás, tölcséres és lapátfej adapter is csatlakoztatható hozzá. Az alkalmazható fejek felhasználását a dugulás fajtája dönti el. Amennyiben felmosó rongyot húztak le a WC. csészén akkor egy tölcséres fejre lesz szükség a rongy visszanyeréséhez. Viszont ha begyökeresedett a csatornahálózat akkor egy gyökérvágó fej alkalmazása válik szélszerűvé, vastag, erős spirál használata mellett.

A gépi spiráloknál még két fontos dolgot érdemes megemlíteni, a hosszukat és a vastagságukat. A hosszúságot illetően két fajta létezik: az egy hosszban gyártott dobba szerelt változat (dobspirál), akár 30 méter hosszban, a másik a darabokból összetoldható fajta (2-5 méteres darabok). A gépi spirálok különböző vastagságban készülnek. A dugulás fajtájának makacssága függvényében lehet egyre vastagabb és erősebb spirálokat alkalmazni. A gépi spirálok alkalmasak arra, hogy nagyobb átmérőjű csövekben is megszüntessék a vízkő lerakódást, begyökeresedést, építőanyag lerakódást és egyéb dugulásokat. A kézi duguláselhárító spirál ezzel szemben a kis átmérőjű csövekhez lett tervezve, csak kisebb otthoni dugulások megszüntetésére jó.

Duguláselhárító és vízvezeték szerelő szótár