» » Visszacsapó szelep jelentősége
Duguláselhárítás telefon

Visszacsapó szelep jelentősége

Visszacsapó szelep jelentősége
Akik földszintinél lejjebb fekvő, alagsori lakásokban élnek, valószínűleg hallottak már a visszacsapó szelepről, talán testközelből tapasztalták jelentőségét. Amikor nagy esőzések vannak és a szennyvízcsatorna egyszerűen nem képes elvezetni a lezúduló vizet, könnyen megeshet, hogy az alagsori vagy pince helyiségekbe betör az esővízzel keveredett szennyvíz.

Ezt az igencsak kellemetlen jelenséget tapasztalhatjuk a WC.-nél, a padlóösszefolyónál, a zuhanyzóknál is. A betörő piszkos víz pedig tetemes mennyiségű, akár több ezer liter is eláraszthatja a lakást. A visszacsapó szelep jelentősége éppen abban rejlik, hogy ez ne fordulhasson elő. Beépítése mindenképp szakember feladata, tapasztalat és kellő szaktudás nélkül saját érdekünkben ne kísérletezzünk vele otthon!

Amennyiben utólag kerül beépítésre, sajnos elkerülhetetlen a bontás, de új WC. beszerelésénél nem jelent problémát. A visszacsapó szelep egyszerű elven működik: ha a szennyvízcsatornából visszafelé folyna a víz, a szelep lezár és meggátolja, hogy a víz bezúduljon a lakásba. A szelep billenő csappantyúja akkor nyílik ki újra, ha az ellenirányú nyomás megszűnését érzékeli. Ahhoz, hogy a szelep kifogástalanul működhessen, nyitott állapotban kell lennie. Olyan helyre építsük be, ahol bármikor hozzá lehet férni, mivel működéséhez rendszeres tisztítása is elengedhetetlen. A visszacsapó szelepek manuálisan is elzárhatóak egy kar segítségével.