» » Duguláselhárítás a X. kerületben
Duguláselhárítás telefon

Duguláselhárítás a X. kerületben

Duguláselhárítás a X. kerületben
A Budapest pesti oldalán található X. kerület története a kőbányászattal kezdődött. Ennek emlékét őrzi a kerület elnevezése, Kőbánya is. A területen a bányászat mellett tégla- és cserépgyártás is folyt, valamint ugyanilyen jelentős volt a szőlőtermesztés is. A bányászatból megmaradt, később a borászatot szolgáló pincerendszereknek a söripar is nagy hasznát vette a későbbiekben. Már a 19. századtól meghatározó ipari része a fővárosnak, itt jött létre a Sörgyár, a Széchenyi Malom, a Richter Gyógyszergyár, a Ganz Vagongyár és még számos vállalat. A kerületben található a Népliget, Budapest legnagyobb parkja, mely csupán egyike a Kőbányán kialakított zöld területeknek – a kerület ugyanis ezen a téren listavezető a fővárosban.

Kőbánya önálló településből 1873-ban, a Buda és Pest egyesülésekor lett a főváros része, lakóinak száma ekkortól kezdve ugrásszerűen megnőtt. 1910-ben már több mint 50.000 lakója volt, ez a hihetetlen iramú fejlődés pedig sok téren okozott fennakadásokat. A lakáskérdés problémája, az iskolák az iskolák hiánya mind megoldásra váró feladatok voltak. X. kerület lakóinak jelentős része szegény sorsú volt, ők váltak a munkáskerületnek is nevezett Kőbánya szomorú jelképeivé. Az általuk lakott nyomortelepek és bádogvárosok még az 1960-as évek végén is léteztek. Az ezt követő évtizedekben az egyre súlyosbodó helyzetet lakótelepek építésével próbálták enyhíteni. Az új épületek valóban sokat segítettek az ott élőkön, azonban Kőbánya látképét nem tették vonzóbbá, főként mai szemmel nézve.

Bővebben a X. kerületről: http://www.kobanya.hu

A Felsőrákos, Gyárdűlő, Népliget, Újhegy területét is magába foglaló X. kerület lakótelepei és szerényebb kertvárosai általában nem a legkorszerűbben infrastruktúra szempontjából. Az elöregedett vízvezetékek, a nyikorgó, gyakran korrodálódott és elzsírosodott csövek nap mint nap képesek kellemetlen meglepetéseket okozni az ott élőknek. Mivel sosem tudhatjuk, hogy a dugulás mikor következik be, Kőbánya lakóinak is érdemes felkészülni az előre nem látható helyzetekre és beszerezni olyan alapvető eszközöket, melyekkel akár házilag is megoldhatják a problémát.

Duguláselhárítás csőspirállal a X. kerületben

A pumpán és a lefolyótisztító szereken túl a legnagyobb segítségünk ebben a csőtisztító spirál vagy ahogyan sokan ismerik, a csőgörény lehet. Legegyszerűbb fajtája kézzel használható, de létezik gépi kivitelben is. A barkácsboltokban 5-10 m-es hosszúságban és 3-10 mm-es vastagságban vásárolhatók meg. Amire alkalmasak, az elsősorban a kisebb átmérőjű csövek megtisztítása, azokban a dugulások elhárítása. Ebből következik, hogy wc-nél kevés sikerrel – viszont annál több kárral – használhatjuk őket. A X. kerületi duguláselhárítók eszközei közül sem hiányozhat a csőspirál, bár a szakemberek professzionális kivitelben alkalmazzák. A vastagabb spirálokra speciális fejeket tudunk csatlakoztatni – pl. kaparófej, gyökérvágófej, buzogányfej -, attól függően, hogy milyen típusú dugulással állunk szemben. Az ilyen típusú csőspirál kezelése azonban már tapasztalatot igényel, hozzá nem értő kezekben csak súlyosbíthatja az amúgy sem kellemes dugulást.

Bővebben Budapest X. kerület:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Budapest_X._ker%C3%BClete

Duguláselhárítás 10. kerület

X. kerület – Kőbánya duguláselhárítás, Kőbánya lefolyótisztítás
X. kerület – Felső-rákos dugulás elhárítás gépekkel
X. kerület – Kőbánya-Kertváros padlóösszefolyó, mosdókagyló, zuhanytálca tisztítás
X. kerület – Óhegy lefolyótisztítás és csatornamosás
X. kerület – Újhegy WC. dugulás megszüntetés