» » A WC ültető gumi szerepe
Duguláselhárítás telefon

A WC ültető gumi szerepe

A WC ültető gumi szerepe
A fürdőszobában terjengő bűz forrása sokszor nem a mosdó vagy a kád lefolyójában keresendő. Gyakori, hogy a WC.-ből árad az elviselhetetlen csatornaszag, többnyire a WC. ültető gumival kapcsolatos problémák miatt. Ilyen esetekben hiába próbálkozunk bármilyen duguláselhárító vagy szagtalanító módszerrel, mert nem ez a baj és nem fogjuk tudni megoldani a problémát. Ez bizony szakembert kívánó feladat.

A WC ültető gumi hiánya vagy pontatlan beszerelése sajnos egyáltalán nem ritka. Főként a gyakorlatlan, illetve a nemtörődöm “szakemberekre” jellemző, hogy nem fordítanak kellő gondot a beépítésére, ezzel pedig lavinát indítanak el, legalábbis, ami a tulajdonosok számára folyamatos problémát jelentő csatornaszagot és szivárgást illeti.

Főleg a régebbi WC. beszerelésekre volt jellemző, hogy a vízvezeték szerelő magasan hagyta a 110 mm-es lefolyókiállást, majd lerakta a csészét, kihagyva a hermetizáló ültető gumit. Ezt követően körbekente cementtel, fugázóanyaggal vagy sziloplaszttal, és kész. Az évek elteltével a rögzítés felrepedezett vagy megsérült. Ezek után viszont repedések és sérülések mentén el kezdett feláramlani a csatorna szag.

A WC ültető gumi szerepe ugyanis éppen az, hogy a csatornaszag és a víz szivárgás megakadályozása. Hogy ezt a funkcióját el tudja látni, ahhoz pontosan kell a lefolyóvezetékhez illeszteni, hogy a hermetikus bűzelzárás megvalósulhasson. Előfordul, hogy az ültető gumit túl rövidre vágják, vagy túl hosszú marad és a pontatlan illesztés miatt a gumi deformálódhat, összenyomódhat. Ilyenkor óhatatlanul jelentkezik a szivárgás és vele együtt a bűz. Egy tökéletesen összerakott rendszer még ragasztás nélkül sem bűzölöghet.

A WC ültető gumi több típusban létezik, egyenes vagy lehet excenteres nyakkal ellátott. Hogy adott esetben melyik az ideális, azt a képzett vízvezeték szerelő szakember feladata kiválasztani.