» » Hogyan használjuk a sósavat duguláselhárításra?
Duguláselhárítás telefon

Hogyan használjuk a sósavat duguláselhárításra?

Hogyan használjuk a sósavat duguláselhárításra?
Évtizedekkel ezelőtt a legtermészetesebb dolog volt, hogy a háziasszonyok sósavat tartottak otthon az esetleges dugulások ellen. Ez az erős sav (vegyszer) még ma is megtalálható néhány háztartásban, ám egyre inkább kiszorul, hiszen rendkívül veszélyes a használata.

A sósavat duguláselhárításra hagyományos módszerként alkalmazhatjuk. A fürdőkád, a mosdó, a mosogató kisebb fokú dugulásaival könnyedén megbirkózik, sok esetben pedig a WC.-ben kialakult elzáródást is képes megszüntetni. Bár a vegyszerekről önmagukban többnyire nem mondható el, hogy felveszik a versenyt a mechanikus módszerekkel, mint pl. a csőtisztító spirál, a sósav azonban más kategóriába tartozik. Szinte mindennel reakcióba lép a műanyagon kívül, minden szerves anyagot szétmar, szétroncsol. A sósav legfontosabb alkalmazási területe: elvízkövesedett és elhúgykövesedett porcelán piszoárok és WC. csészék felületének lemaratása.

Érdemes egy egész flakonnal beleönteni a lefolyóba, majd legalább 3-4 órát hagyni, mielőtt alaposan leöblítjük. Alkalmazása azonban óvatosságot és előkészületeket igényel! Egy kis odafigyeléssel a legjobb barátunkká válhat a háztartásban hiszen mint már említettem igen nagy maró hatásának köszönhetően elképesztően sok mindenre használható. Csak olyan helyiségben használjuk, ahol megoldható a szellőzés, nyitott ablaknál, ajtónál, gumikesztyűben és védőszemüvegben dolgozzunk! A sósav duguláselhárításra nem a legjobb módszer, hiszen rendkívül veszélyes és a környezetre nézve is ártalmas. Fém szifonoknál és öreg vas lefolyórendszereknél ne alkalmazzuk, mert szétmarja. Ma már számos jobb alternatívát találunk helyette.

A sósavról:
A sósav egy erős sav mely tömény formában is veszélyes lehet egészségünkre. Képes feloldani szinte bármely fémet, legfőképp az alumíniumot és a cinket. Azonban kismértékben reagál vassal és ötvözeteivel. Réz és ezüst tárgyakkal viszont nem lép reakcióba, azonban a felületükön található oxidréteg eltávolítására tökéletes így az ilyen anyagból készült tárgyak kifényesítésére tökéletes.
Széleskörűen alkalmazzák az iparban is mint oldószert, elektrolitot, vagy akár baktériumölőt.
Azonban amit a legfontosabb tudni róla mindenek előtt:

SOHA NE KEVERJÜK HYPOVAL!
OLYAN MÉRGEZŐ VEGYÜLET FELSZABADULÁSÁHOZ VEZETHET, AMELY VISSZAFORDÍTHATATLAN TÜDŐKÁROSODÁST OKOZHAT!

Bizony rengeteg háziasszony halálához vezetett, ez a látszólag effektívnek tűnő kombináció. És mint tudjuk a DOMESTOS fő hatóanyaga is Nátrium-hipoklorit azaz hypo, így még ezzel a szerrel se jusson eszünkbe keverni semmilyen körülmények között!