» » Dugulás a WC.-ben, mit lehet tenni házilag?
Duguláselhárítás telefon

Dugulás a WC.-ben, mit lehet tenni házilag?

Dugulás a WC.-ben, mit lehet tenni házilag?
Ha eldugult a WC., még az sem ok arra, hogy rögtön pánikba essünk. Vannak olyan, házilag is alkalmazható módszerek, melyekkel akár percek alatt megoldhatjuk a problémát – természetesen csak szerencsés esetben, mert előfordulhat az is, hogy a dugulás mértéke miatt már csak szak a duguláselhárító szakember segítségben bízhatunk.

Ám mielőtt kihívnánk a szerelőt, néhány praktikával mégis érdemes megpróbálkozni. Ezek veszélytelenek, általuk a helyzetet nem ronthatjuk, csak segíthetünk magunkon. A WC. duguláselhárítást kezdjük a forró vízzel! Több fazéknyi vizet lobogó forrón próbáljunk meg minél magasabb nyomással leönteni a lefolyóban. Nem is hinnénk, hogy önmagában a forró víznek mekkora ereje van a lerakódásokkal szemben! Ha némi mosogatószert is adagolunk hozzá, ezt az erős megduplázhatjuk.

Amennyiben ez a módszer a fennálló dugulással szemben mégsem válna be, következhet a WC. pumpa, amiből a legjobb, ha peremes változatot tartunk otthon. Ki hinné, hogy a WC. dugulások 90%-át ezzel az egyetlen eszközzel orvosolni lehet? A fennmaradó 10% azonban már a szakemberek feladatai közé tartozik. Fontos, hogy WC.-nél se lefolyótisztító szereket, se sósavat ne használjunk, mert ilyen csőátmérőnél ezek a szerek teljesen hatástalanok. A csőtisztító spirállal sem érdemes kísérletezni, mert bevezetni a csésze torkán az eldugult szakaszig, szintet lehetetlen. Ha pedig WC. csésze felszedését válasszuk, a csésze nagyon könnyen berepedhet, eltörhet. Sajnos szakemberre lesz szükségünk.