Duguláselhárítás telefon

A szennyvízcsatorna lejtése és kiépítése

A szennyvízcsatorna lejtése és kiépítése

Mire figyeljünk

Szennyvízcsatorna hálózat felújításakor vagy új lefolyórendszer kiépítésekor szembesülünk a problémával, hogy milyen átmérőjű csövet, mekkora lejtéssel és milyen mélyre fektessünk. A kivitelezés előtt számos dolgot kell figyelembe vennünk: várható szennyvíz vagy csapadékvíz terhelés, geológiai viszonyok, (talaj minősége, tömörsége, talaj lejtése) fák és bokrok megléte, csatorna hosszúsága, tisztító idomok helye, stb…

A kivitelezésről

Szennyvíz hálózatunk lejtése legyen, minimum: 3 ezrelék és maximum 1,5 százalék, ez milliméterben: méterenként 3 mm. és 15 mm közötti érték. A lejtési különbség a beépített csatorna hálózat anyagának minőségétől és méretezésétől függ. Amennyiben a megadott értéknél kisebb az esés, akkor folyamatosan dugulás fog fellépni. Ha az értéknél lényegesen nagyobb akkor akkor is dugulás fog fellépni mert a víz kiszalad a szilárd szenny alól, plusz a nagy esésnek hosszútávon koptató hatása is van. Az ideális lejtéssel kialakított szennyvízhálózatban a szilárd szennyeződés úszik a víz tetején. Ha kialakul ez a hidradinamikai effektus akkor ideális a lejtés.

Fontos még a derékszögek (iránytörések) kikerülése, ahol fordulnia kell a csőnek ott inkább építsünk be tisztító idomot, mivel itt fog kialakulni leghamarabb a dugulás. Ha nincs mód tisztítópont beépítésére akkor is kerüljük a 90 fokos iránytörést, inkább 2 db 45 fokos idomot építsünk be. A fektetési mélységre is érdemes figyelnünk, ez mindig a fagyhatár alatt legyen. Magyarországon, átlagos talajt figyelembe véve ez minimum:  80-90 cm.

Az előkészítés

Nagyon fontos még a megfelelően előkészített és tömörített talaj ahova fektetve lesz a csatornacső. Manapság a legnépszerűbb a KG PVC cső. Ez igen jó minőségű, ellenáll az időnek és a vegyszereknek is. Ha módunkban áll minden képen a legjobb minőséget válasszuk a kereskedelemben, hiszen évtizedekre készül a szennyvízhálózatunk. Az beépítendő csőátmérőt tekintve minimum 110 mm. maximum 200 mm. legyen, de túlzásba sem szabad vinni az átmérő növelését. A telekhatártól mért 1 m-re tisztítóaknát vagy tisztító idomot kell beépíteni. Utcai dugulás esetén a közmű szolgáltató ettől a ponttól is tisztíthatja a csatornahálózatot.

Egyéb szempontok amire figyeljünk

Túl nagy lejtésnél a rohanó víztömegnek jelentős az eróziós hatása a csőhálózatra. Vákuum jelenségekért (büdös van az ingatlanon belül) is okolható a szakszerűtlen csatorna beépítés. Extrém lejtésű ( domboldali ingatlanoknál is mindig kötelező betartani a lejtést, akár azon áron, hogy, sűrűbben telepítjük a bukó aknákat. Ügyeljünk a megfelelően tömörített talajra. Minden csőkötés tömítettségét ( „O” gyűrűk megléte) ellenőrizzük. A talajtakarás előtt próbáljuk ki a hálózatot (vízzárás és funkció) extrém nagy terheléssel is. Magas épületeknél, csatorna szellőzők beépítése. Bármilyen furcsa, de már találkoztunk fordítva beépített csőszakaszokkal, ezért leírom a szabályt: a csatornacsövek tokos (vastagabb) része a folyásirányával szembe nézzen és tartalmazza a tömítőgyűrűt.

A kivitelező feladata figyelni a : cső rugalmasságára, talaj minőségre, a cső falvastagságára, a cső külső átmérője, a rendszermerevség Az épületen kívüli csatornahálózat kialakítása az MSZ 04-134:1991 szerint kell történjen.

A rossz kivitelezés következményei

Sajnos egy rosszul kivitelezett csatorna a folyamatos dugulások okozója lehet.
A duguláselhárítás a nagynyomású mosó technológiával vagy a spirálos módszerrel a szakemberek számára egy egyszerű rutinfeladattá vált. A nagynyomású mosó technológia és a spirálos módszer a leghatásosabb a duguláselhárítás elvégzésére, hiszen ezek biztosítják a vezetékek roncsolás mentes tisztítását, sőt biztosítják a megfelelő karbantartást is. A szolgáltatások részleteit megtalálja internetes oldalunkon, de telefonon keresztül is reggel 8-tól este 8-ig érdeklődhet.

Lefolyótisztítás, csatornatisztítás és duguláselhárítás Budapest minden kerületében garanciával, gyorsan, szakértelemmel. Magánszemélyeknek és közületeknek is vállalunk Budapesten fix áras, szakszerű duguláselhárítást. Társasházak, irodák, üzletek és miden intézmény területén számíthat duguláselhárító szakembereink gyors segítségére.

A hét minden napján állunk rendelkezésre az alábbi szolgáltatásokkal:
Fix áras lefolyótisztítás és duguláselhárítás Budapest területén.
Kizárólag gépekkel dolgozunk bontás nélkül, Budapest összes kerületében.
Csatorna dugulások megszüntetése beltérben és kültérben Budapesten.
Mosogató és mosdó dugulás elhárítás garanciával Budapesten.
WC. dugulás, összefolyó dugulás megszüntetés olcsó árakkal Budapesten.
Csatorna és akna tisztítás, Woma duguláselhárítás Budapest.
Minden duguláselhárító munkára garancia vállalás Budapesten és Pest megyében is.

Budapest kerületei, ahol dolgoznak duguláselhárító szakembereink.
I. kerület – Víziváros, Krisztinaváros, Tabán. II. kerület – Rózsadomb, Pasarét, Ady-liget, Hidegkút. III. kerület – Óbuda, Békásmegyer, Csillaghegy. IV. kerület – Újpest, Káposztásmegyer. V. kerület. VI. kerület – Trézváros. VII. kerület – Erzsébetváros. VIII. kerület – Józsefváros. IX. kerület – Ferencváros. X. kerület – Kőbánya, XI. kerület – Gazdagrét, Lágymányos, Kelenföld. XII. kerület – Zugliget, Hűvösvölgy, Pesthidegkút. XIII. kerület – Angyalföld, Újlipótváros. XIV. kerület – Zugló. XV. kerület – Újpalota, Rákospalota, Pestújhely. XVI. kerület – Mátyásföld, Sashalom, Cinkota, Szentmihály. XVII. kerület – Rákosliget, Rákoskeresztúr, Rákoscsaba, Rákoskert. XVIII. kerület – Pestszentimre. XIX. kerület – Kispest. XX. kerület – Pesterzsébet. XXI. kerület – Csepel. XXII. kerület – Budafok, Budatétény. XXIII. kerület – Soroksár.