» » A szennyvíz csatorna helyes lejtéséről
Duguláselhárítás telefon

A szennyvíz csatorna helyes lejtéséről

A szennyvíz csatorna helyes lejtéséről
Amíg nem kerülünk abba a helyzetbe, hogy magunk építsünk szennyvízcsatornát, valószínűleg eszünkbe sem jut, hogy a vezetékrendszer megfelelő működésének egyik alapfeltétele a megfelelő lejtés. Márpedig ez egyik legfőbb hibalehetőség, amit pedig a későbbiekben nem lehet annyira egyszerűen orvosolni, mint egy közönséges dugulást. Ott, ahol elvétik a lejtésszöget, óriási munkálatokra, a teljes csatornarendszer átalakítására lesz szükség a hiba kijavításához.

A jövőbeli dugulások megelőzésének egyik legfontosabb lépése a szennyvízcsatorna helyes lejtésének kialakítása. Ha a lejtés megfelelő, a víz gond nélkül tud benne áramlani és a nagyobb szennyeződések sem fognak pangani vagy visszafolyni benne. Nem kell sok idő ahhoz, hogy a szennyeződések leülepedjenek és elzárják a csövet. Ilyenkor a csőgörénnyel és a házi praktikákkal nem sokra megyünk, mert ha sikerül is egy időre elhárítani a dugulást, az a vezeték rossz kialakítása miatt újra meg újra el fog záródni.

Sok téves információt lehet olvasni arról, hogy pontosan mi a megfelelő lejtési arány. Ideális esetben ez 0,03-1% között mozog, tehát folyóméterenként 0,3-1 cm-es maximális ereszkedést jelent. Ha a lejtés ennél nagyobb, a víz átfut a rendszeren, de túl gyorsan ahhoz, hogy a szennyeződéseket is leöblítse. A csatorna kialakításánál fontos, hogy 90 fokos könyökidomok helyett kisebb ívelt elemeket alkalmazzunk, melyek kevésbé hajlamosak a dugulásra. Nagyon fontom még megemlíteni: a szakszerű talaj előkészítés (tömörítés, szilárdság) és betartani a beépítési mélységre vonatkozó előírásokat. Tisztító akna beépítése is erősen javasolt!