» » A dugulás ellen is bevetheted
Duguláselhárítás telefon

A dugulás ellen is bevetheted

A dugulás ellen is bevetheted
Bármilyen dugulásról legyen is szó érdemes először házilag megpróbálni megoldani a problémát. Erre, mondhatni, bármilyen házi vegyszer alkalmas, amely savas vagy lúgos kémhatású.

Nyilván a nagy kedvenc, az ecet, citromsav mellett kevesen próbálják a dugulást lúgos kémhatású anyagokkal elhárítani. Viszont érdemes tudni, hogy a savas kémhatású anyagok erőteljesen károsítják a műanyag alkatrészek felületét, így a későbbi szennyeződések megtapadásához ideális felületet alakítunk ki, azaz egy újabb dugulásnak készítjük elő a helyét.

Aki más megoldásokat keress, próbálja meg lúgkővel a dugulás elhárítását. A töményebb lúgos kémhatás szintén maró hatású, de nem a savas kémhatású anyagokkal megegyező mértékben. Mondhatni gyengédebb, és leginkább a természetes anyagok miatt kialakult dugulás ellen vethető be. A dugulást okozó kemény masszát fellazítja, feloldja azokat az anyagokat, melyek természetes anyagnak minősülnek, a többit az átmosásra használt víz kimossa a lefolyórendszerből.

Ez a lúgkő (nátrium-hidroxid (NaOH), marónátron, nátronlúg) kiváló alternatívát kínál azok számára, akik a savas anyagoktól berzenkednek, mégis házi megoldással kívánják megoldani a dugulást, esetleg megelőzésképpen használják, hogy háztartásukban ne legyen dugulás. Két fontos gondolat: csak kis adagot tegyünk a lefolyóba, mert olyan agresszív a hatása, hogy már két kanálnyi mennyiség is feloldhatja a dugulást. A művelet közben szellőztessünk és vigyázzunk a szemünkbe fröccsenő anyagtól!